Hírek

Eljárásrend 2020. október 1-től

Tisztelt Szülők / Gondviselők!

A járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrend 2020. 10. 01-től változik.

Mindannyiunk egészségének megóvása, és gyermekeik zavartalan tanulása érdekében kérem további együttműködésüket az eljárásrend betartásában!

Köszönettel: Rapatyi-Zöld Mária intézményvezető

 

 

A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN A BUDAPEST XIV. KERÜLETI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN 2020. 10. 01-TŐL ÉRVÉNYES ELJÁRÁSREND A 43/2020. KORMÁNYRENDELET ALAPJÁN

 

Iskolánkban 2020. szeptember elsejétől hagyományos nevelés-oktatás folyik a következő eljárásrend betartásával.

 

1.      FELKÉSZÜLÉS

A fertőtlenítő nagytakarítás és a rendszeres fertőtlenítő takarítás elvégzése megtörtént, az ezekhez szükséges tisztító- és fertőtlenítő szerek rendelkezésünkre állnak. 

 

2.    AZ INTÉZMÉNY LÁTOGATÁSA

Intézményünkbe 16 óráig csak az iskola tanulói, dolgozói, jogszabályszerűen ott tartózkodó személyek léphetnek be.

Iskolába lépéskor mindenkinek kötelező a kihelyezett eszközből a kézfertőtlenítés, a maszk viselése, valamint a testhőmérséklet mérése. A mérést a bejáratnál tartózkodó ügyeletes dolgozók végzik, ellenőrzik. Aki a fertőtlenítést, illetve a testhőmérséklet mérést megtagadja nem léphet be az iskolába, hiányzása igazolatlannak minősül.

a.  A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató tanuló látogathatja, akinek a testhőmérséklete az Országos Tisztifőorvos által megállapított határértéken belül van.

b. Amennyiben a tanulónál tüneteket, vagy magasabb testhőmérsékletet észlelünk, a NNK aktuális eljárásrendje szerint elkülönítjük a gyermeket, a szülőket telefonon értesítjük. A szülők kötelesek mielőbb gondoskodni a gyermek orvosi ellátásáról. A vizsgálat után a szülő köteles az iskolát a gyermek állapotáról tájékoztatni, illetve feltétlenül értesíteni, ha a gyermeknél felmerül a koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzést állapítanak meg. A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik kötelességük az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket.

c. A gyermek az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, amit az első napon be kell mutatnia.

d.  Amennyiben krónikus betegséggel élő gyermek az új koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt speciális eljárást, védelmet igényel, erről a kezelőorvosnak kell döntenie, amely alapján a szükséges intézkedéseket meg kell tenni.

e. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt, akinek a testhőmérséklete az Országos Tisztifőorvos által megállapított határértéken belül van.

3. TÁVOLSÁGTARTÁS

a. A szülők, tanulók, dolgozók kerüljék a csoportosulást a tanév folyamán, mind az intézmény területén, mind az intézmény épülete előtt. Törekedjenek a 1,5 m védőtávolság betartására, amennyiben ez nem valósítható meg, kérjük az orrot és szájat eltakaró maszk viselését.

b. A járványügyi helyzet alatt a nagy létszámú tanuló vagy pedagógus egyidejű jelenlétével járó rendezvény megrendezése korlátozása kerül.

c. A 7-8. évfolyam tanulói a csoportosulások elkerülése érdekében a Fűrész utca bejárati kaput 7.30-7.55 között egyesével használhatják.

d. A közösségi tereken (folyosók, lépcsőház) az iskolaépület adottságai (aula hiánya) nem teszik lehetővé a 1,5 méteres védőtávolság betartását, azonban a 4 méter feletti belmagasság, a nagyméretű ablakok jó szellőzést biztosítanak. Ezek figyelembe vételével a közösségi tereken a tanulók számára az ott tartózkodás idején kérjük a szájat és orrot eltakaró maszk viselését (folyosón, lépcsőházban, mosdóban, öltözőben).

e. A mosdókban és illemhelyiségeken egy időben maximum 3 fő tartózkodhat.

 

4. TANÓRÁK, SZÜNETEK

A tanórák, tanórán kívüli foglalkozások alatt a pedagógusok az osztályteremben távolabb helyezik el a padokat egymástól, a termeket rendszeresen szellőztetik. A maszk viselése az osztályteremben megengedett azok számára, akik így érzik magukat biztonságban.

A csengetési rend nem változik. A pedagógusok az osztály létszáma és igényei alapján alsó tagozaton rugalmasan kezelhetik a szüneteket.

a. A szaktantermi rendszert a járványügyi védekezés idején korlátozzuk (kivétel angol nyelvórák, hit-és erkölcstan órák csoportbontás miatt, valamint testnevelés és informatika órák). A felsős osztályok számára is osztálytermeket jelöltünk ki, ezzel kerüljük el az osztályok keveredését.

b. A testnevelés órákat az időjárás függvényében szabad téren tartják a pedagógusok. Az öltözőkben egyszerre csak 1 osztály diákjai tartózkodhatnak, az öltöző elhagyása után a technikai személyzet felületfertőtlenítést végez. A használt sporteszközök is fertőtlenítésre kerülnek.

c. Szintén fertőtleníteni kell a fent említett csoportbontás, vagy engedélyezett szaktantermi órák után a termeket a szünetekben.

d. Az informatika terembe lépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a maszk viselés.

e. A fertőtlenítés végrehajtása érdekében a teremváltás csak a jelzőcsengetés után kezdődhet el.

f. Az osztályok számára a saját termük előtt van az elkülönített terület, csak ezen a területen található öltözőszekrényt használhatják az alsós és felsős tanulók is. (A korábban kiosztott egyszemélyes szekrények kulcsát az első héten vissza kell adni, abból a benne maradt tanszereket, ruhákat ki kell pakolni a fertőtlenítő takarítás elvégzése érdekében.)

g. A pedagógusok, dolgozók számára a tanári szobában, öltöző helyiségekben is kötelező a maszk viselése, valamint a távolságtartás.

 

5. SZEMÉLYI HIGIÉNÉ

A személyi higiéné alapvető szabályairól a gyermekek, tanulók a pedagógusoktól részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást kapnak, figyelmeztető piktogramokat helyezünk ki a kapunál, folyosókon, tantermekben, mosdókban, étkezőkben.  Kérjük a szülőket, hogy otthon önök is tartsák és tartassák be ezeket!

a.      Köhögési etikett betartása: papírzsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemetes kukába dobása és alapos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés.

b.       A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében fokozottan napi többszöri fertőtlenítő takarítás elvégzése szükséges.

c.      Kiemelt figyelmet kell fordítani a kézzel gyakran érintett felületek (padok, asztalok, székek, az ajtó-, ablakkilincsek, korlátok, villany- és egyéb kapcsolók, informatikai eszközök, mosdók csaptelepei, WC lehúzók, stb.) valamint a padló és a mosható falfelületek vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésére.

d.       Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre.

e.      A játékok, sporteszközök, játszótéri eszközök felületét rendszeresen fertőtleníteni kell. Kérjük, hogy otthoni játékot ne hozzanak magukkal a gyerekek!

f.        Étkezés, valamint az illemhelyiségek használata előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítani nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek alapos szappanos kézmosására és/vagy kézfertőtlenítésére.

 

6.    ÉTKEZÉS

a.      Az étkezéseket az időbeosztások eltolásával szervezik meg a pedagógusok, hogy az osztályok, csoportok keveredése elkerülhető legyen, valamint, hogy sorban állás esetén a védőtávolság betartható legyen.  Amennyiben ez nem megoldható, a sorban állás alatt a védőmaszk viselése kötelező.

b.      Az étkező tisztántartásáról, fertőtlenítéséről a konyhai személyzet gondoskodik.

c.      Az ételt és az evőeszközöket tálcán az evőeszközök egyéni csomagolásával adják ki a befizetett tanulók számára a konyhai dolgozók, elkerülve ezzel, hogy azokat összefogdossák a gyerekek.

d.      Otthonról tízórait, uzsonnát lehetőség szerint dobozban hozzák magukkal, és ne kínálják egymást.

 

7. ISKOLA EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS SZABÁLYAI

a.  Az iskolai szűrővizsgálatok és az iskola-egészségügyi ellátás során az egyéb egészségügyi ellátásra vonatkozó szabályokat szükséges betartani.

b.  A személyes találkozást igénylő teendők esetében – védőnői szűrővizsgálatok, tisztasági vizsgálatok, védőoltások, védőnői fogadóóra – a feladatok elvégzése a fenti járványügyi óvintézkedések (személyi higiéné, a használt eszközök fertőtlenítése, szellőztetés, zsúfoltság kerülése, maszkhasználat) figyelembe vételével történik.

c.  A vizsgálatok megfelelő szervezésével (időbeli ütemezés, pontos időpont megadásával) az eltérő osztályokban tanulók közötti találkozások számát csökkentjük.

 

COVID-19 fertőzés gyanúja esetén az intézményvezető feladata a Tankerületi Igazgató értesítése. Az intézményben az oktatás-szervezési rend megváltozásáról, valamint a dolgozók, tanulók számára karantén elrendeléséről csak az Operatív Törzs dönthet!

Nyomatékosan kérjük a szülőket, tanulókat, hogy csak hiteles forrásokból tájékozódjanak, Az oktatással kapcsolatos híreket a www.kormany.hu és a www.oktatas.hu felületein kell követni.